Restauratie-atelier
Welkom op ons online atelier. Een ambachtelijk vervaardigde lijst voor uw schilderij. Uw favoriete kunstwerk volledig in ere hersteld. Kunst & lijstenmakerij Artigrafie is een vakkundige lijstenmakerij, restauratieatelier en galerie met passie voor kunst. Doordat wij nét even een stapje verder gaan, maken we van ieder kunstwerk een waar kunststuk. Vakkundig, flexibel en altijd geheel op maat!
15706
page-template-default,page,page-id-15706,bridge-core-3.0.2,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16388

Restauratie-atelier

Restauratie | van schilderijen, ornamentlijsten en papierwerken

Restaureren = respecteren

Afgebladderde verf, een gescheurd schilderijdoek, bruine vernislaag, rokersaanslag of een kapotte lijst?. Allemaal beschadigingen die we voor u kunnen herstellen. Het gaat hierbij niet alleen om kennis en kunde van restauratie(s), maar ook om respect voor het werk en de maker ervan.

 

Restauratie van schilderijen

Eén van de meest voorkomende restauraties betreft het schoonmaken van schilderijdoeken, waarvan de vernislaag bruin geworden is. Bij het schoonmaken passen we eerst oppervlaktereiniging toe. Daarna nemen we de oude vernislaag in fasen af, om vervolgens een slotvernis aan te brengen.

 

Beschadigde schilderijen

Beschadigde schilderijen kunnen op diverse manieren worden hersteld. Kleine scheurtjes worden gelast, uitgevuld en geretoucheerd. Bij grotere beschadigingen, wordt het doek gedoubleerd (extra doek erachter plaatsen).

 

Afgebladderde verf

Door hychroscopische invloeden (vocht) kan de verflaag losraken. Met behulp van zelf aangemaakte (dierlijke) lijm en een warmte-spatel worden de verfschilfers weer op hun plaats teruggezet.

 

Restauratie van etsen, gravures, lithos

Het karton dat vroeger bij het inlijsten van etsen en gravures gebruikt werd  is nogal zuurhoudend. Hierdoor kunnen de afbeeldingen door de jaren heen verzuren (donkere kleur, vlekken). Via een speciale chemische bewerking kunnen we deze verzuring weer herstellen, zonder de kwaliteit van het beeld of papier aan te tasten.

 

Lijsten restauratie

Is uw ornamentlijst kapot of beschadigd? Dan kunnen we bij deze voor u herstellen, ook wanneer er geen afbeelding van voorhanden is. Hoe we dit doen, is afhankelijk van de lijst en de beschadiging. Bij een spiegellijst hebben we bijvoorbeeld eerst de constructie verstevigd om vervolgens de losse stukjes weer op de oorspronkelijke plaats terug te zetten. Voor de restauratie van een gouden lijst hebben we contra-mallen gemaakt van de nog goede gedeelten. Vervolgens hebben we deze stukjes in de lijst geplaatst en verguld.